Linnells nya hus

Misstag vi gjort hitills

Startsida Bildlogg Textlogg Kostnader


Planering:

Försökte i det längsta bygga längre ut från berget och närmre en högspänningsledning som i tror kommer grävas ner om ca fem år. Kostade en massa jobb, någon tusenlapp i pengar samt det jobbiga i att vi inte fick som vi ville. Nu är vi ändå helt nöjda med placeringen eftersom vi fyllt jord över ett berg/dike så att man kan röra sig mellan huset och berget.

Anlitade en arkitekt för att göra k-ritning på källarplattan. Den blev toktokig och vi slängde 4550 kr i sjön.
Supergrund gjorde sen en bra ritning för 2000 kr.

Grunden:
Pga otydliga instruktioner till grävmaskinisten grävde han ut 40 m3 för mycket som resulterat i att vi måste ha en kraftigare övre platta och får hålrum under den när den återfyllda jorden där sätter sig. Har delvis löst det genom att bygga ut jordkällare och pelletsföråd så att vi nyttjar halva det utgrävda.

Var på tok för noggrann, lärde mig dock till den andra (köks-) och tredje (garage-) plattan.

Kollade inte priser ordentligt för avloppsrör vilket gjorde att vi köpte en del rör för 75% mer än på K-rauta.

Källarmurning
Hade bara sagt "senast" om leveransen av lecastenarna vilket gjorde att det första lasset kom innan plattan stelnat (samma dag som gjutning), Järna trä var dock superjusta och lyfte in pallarna på plattan vid nästa leverans.

Ändrade planlösning (la till jordkällare och pelletsförråd i det för myckna utgrävda) i efterhand. Hade jag tagit det från början hade murningen varit enklare och krävt mindre arbete. Blev tvungen att i efterhand ta upp en dörr i det jag just murat.

Planerade inte för innerväggarna när vi lyfte in lecapallarna, gjorde att jag fick bygga skottkärrespångar på innermurarna och flytta leca i onödan.

Var på tok för noggrann i början. Gjorde för stora satser (så att blandaren "dräglade" och krävde mer rengöring).

Dränering, återfyllning runt huset:
Gjordes när det var riktigt lerigt vilket gjorde att schaktaren behövde vara här onödigt lång tid (och det kostar pengar) och han körde sönder ordentligt både runt huset och grannens väg (vilket ledde till en extrakostnad på 5 000 kr för sönderkörd bil)

Grävde diken med minigrävare en dag men han inte få ner rör förens det rasat igen vilket gjorde att jag fått gräva säkert 5h extra för hand.

Stommen
Många små misstag iderligen som tillsammans tar mycket tid, t.ex. sågar vid 2-meterssträcket i stället för 2 m och 76 cm (tumstocken är ju 2 m så det blir alltid ett sträck där), Får med mig en av två saker når jag sringer på stegen, glömmer sätta i elsladden innan jag går upp till huset (och får gå tillbaka) mm mm.

Ett riktigt stort misstag då jag satte hammarbandet för balkongtaket i överkant vid strecket i stället för underkant, tog ca 3 h att riva och bygga upp igen.

Trodde gipset skulle hålla bättre, när det regnade på tvären blöttes pappen på gipset upp och tre skivor blåste sönder (hängde ut med lös kant ca 50 cm vid fönster).