Linnells nya hus -textlogg

Ritningar Startsida Bildlogg Kostnader Misstag Tidsplan

Till början (nederst) av sidan


13 nov
Har flyttat loggen till en blogg, häng med!

29 okt
Toan och skiljevägg mellan v-rum och arb-rum uppreglade och skivor på ena sidan (för att enkelt kunna dra el), innersta skiktet av fönstersmygarna (MDF) uppsatta över fönstren (ska trol bli marmor ed som fönsterbänk och MDF på sidorna). Uppläktat på övervåningen så att det är klart för isolering av plan 1 (taket uppe ej klart för isolering men behöver inte vara klart innan inflyttning). Jag har fortsatt med ventilation och el men det mesta av tiden går fortfarande åt till att fatta beslut/kolla offerter/hämta material. Har haft "grävgänget här två ggr så nu är gräsmattan riktigt snygg och brunnhålet helt igengrävt.

24 oktober
(Anna skriver) Tobias var här idag och har varit hela veckan. Torbjörn måste ha hetsat honom rejält, eller hur vanligt är det att hantverkare jobbar på lördagen? Torbjörn har varit tjänstledig på halvtid i veckan och har höstlov framför sig. Har insett att det är stressigt med snickare på plats. Massa material går åt och massa beslut måste fattas. Men mycket händer också: alla fönster och källardörren isatta, hälften av innerväggarna reglade, fönstersmygar på plan 1 "uppreglade", spikläkt på halva väggarna på plan 2, läktat upp bjälklaget 2 cm eftersom övre plattan var för hög.

Muraren har också varit här och murat vägg bakom vedspisen i köket och satt stosar(?) in i skorsten för fläkt och köksspis.

Torbjörn har dragit ventilation, blev dock inte färdigt p g a restade komponenter på Järna trä. Har börjat dra el på plan 1. Eluttagen på halva plan 1 tog två timmar. Torbjörn är glad att det går fort. Har också handräckt åt snickarna.

13 Oktober
Tobias här i dag och spikade färdigt innertaket, har lovat köra hårt fr.o.m. nästa måndag. Vi satt till halv tio i går och gick igenom det som är kvar innan nflyttning är möjlig. Det ser ut att kunna gå iaf ngn månad efter nyår. Fick 477 000 kr i lån i dag men det åtgår 170 000 av dem inom några dagar så det känns inte som det kommer räcka tills inflyttning...

resten av september
Tobias var här fem dagar på tre veckor, har inte haft "hantverkarbekymren" tidigare och blir lite orolig för hur det ska gå, fönstrena samt 2/3 av innertaket nere klart. Har själv kört grävmaskin tre dagar i rad och en eftermiddag och har äntligen fått färdigt avlopp och vattenanslutning till kommunen. El till pumpbrunnen och en koppling i brunnen kvar förutom att rätta till igenfyllningen av dikena (vilket "sommarjobbarna" får hugga i med).

090909
Bygger inte mycket, satte dit sista biten panel i dag, bygger trapphål (läs "rättar till bjälklag") någon timme då och då (blev mycket enklare och roligare sedan jag bestämt mig för att flytta de balkar som hamnat på fel sida sträcket...)
Planerar för att gräva avlopp/vatten vilket kommer att ske nu till helgen, ska bli 40 m hus-brunn, sen 100 m brunn-kommunen avläggning + avstickare till en tomt vi ska avstycka från Lövsäter samt avloppsmöjlighet till Lövsäter när det så småningom också tvingas in på det kommunala. På måndag kommer Tobias, ser fram emot att det ska börja hända grejer igen!

29 augusti
Har inte blivit så mycket jobb då Gunnar varit sjuk och jag haft mina två första veckor på jobbet. Allt är nu färdigmålat, har äntligen täpt till hålen i utbyggnaden åt väster (fälten) så att det inte blåser in längre (var en surdeg då det var en krånglig övergång mellan platta på mark-krypgrund samt källarvägg-krypgrund, är dock mycket nöjd med lösningen! Har grävt ner rör för takavvattningen vilket också känns mycket bra. Har nu lagt upp elritningar på källaren (färdig) och plan 1 (nästa arbetsmoment för mig då jag tänkte överlämna tak och fönster till Tobias).

Augusti (mitten)
Börjat med innertak plan 1 och ägnat säkert 10 timmar åt trapphål och ventilationslösningar som ännu ej är klara, dock omprioriterat och arbetar nu på att få utsidan helt klar först. Har kvar et varv panel, två hängrännor, två stuprör, målning av drygt ett gavelundertak samt att täppa till längst ner vid golvet i tvärskeppet åt väster.

Glad nyhet!
Vi har ju bestämt oss för att flytta in vid nyår (i plan 1 och källaren, plan 2, garage, växthus och altan bygger vi sen färdigt när vi hinner). Dock hinner vi inte själva och alla någorlunda vettiga snickare är upptagna den närmaste året. Nu har vi dock fått besked från Snickarna Schneider (som reste stommen, Tobias och Mattias) att deras nästa projekt blivit försenat och Tobias därför får tid över under hösten. Vi vet inte hur mycket men det ser ljust ut, kanske 2-3 månader.

Juli:
All el i källaren klar, taket i källaren målat och klart, väggarna slammade (av murare, 20 000 kr) och målade, all gul panel målad, fortsatt men ej gjort klart hängrännor och knutbrädor,

Juni:
Nej nu övergår jag visst till att uppdatera månadsvis, blir mindre tid vid datorn när kvällarna är ljusa...
Har beställt fönster som kommer i augusti, satt golv under utbyggnaden åt väster (torpargrund), haft en skylift och målat drygt halva huset två gånger plus vitt under taken, gör jättestor skillnad :-). Jag har nu hjälp av somajobbande elever minst sex dagar i veckan, har själv inte målat mer än ett par kvadrat... Har dragit färdigt elen i källaren, haft en murare här (Vårdingemuraren, mycket trevlig och bra!) som visat hur man slammar och putsar egentligen (fick min utvändiga slammning godkänd, även om plåtslagaren (Pekka på Gnesta plåtslageri, också mycket bra och trevlig!) sa att jag nog inte borde mura skorsenarna själv nästa gång... Nåväl, han trixade dit jättesnygga plåtar på skorstenen och Vårdingemuraren putsade sockeln och slammade toan i källaren. Vi sätter nu råspont som tak i källaren (mycket skönt då den håller ca 17-20 grader jämfört med de 30 utanför) samt målar färdigt utvändigt och fixar hängrännor och vindskivor. Sommarjobbande studenter totalt 218 h.

Hela maj:
Murat tegel färdigt runt skorstenarna, all panel färdigmålad, börjat dra el i källaren och ska just beställa fönster. Mer detaljer kommer efter att betygen är klara i skolan...

1 maj 2009
Kerstin var här och målade resten av den redan oljade panelen, Tack så mycket! Ytterligare en ny elev (Magnus) var här samt de tre "gamla" och tillsammans grävde de igen dräneringsdiket och tog bort stora stenar från byggvägen, båda jobben borde gjorts i höstas så det känns skönt att äntligen bli av med det. Dock ligger markduk kvar så där är ytterligare lite slitgöra. Vi murade även färdigt teglet på södra skorsenen (35h).

26 april
Jorian, ny elev från skolan var här och vi klädde södra skorstenen med tegel nästa nänd upp, ser mycket bra ut.

19/4
Murade "färdigt" norra skorstenen, "" eftersom vi ännu inte bestämt höjden, ska se hur det ser ut med teglet på (4h).

Någonstans här plöjde och kultiverade jag kring huset för att så småningom få till gräsmatta, kanske blir det inte förens till hösten (6h).

15/4
Kollade tegel (tog hem ett lass) och golv på Järna trä, ser ut att bli golv i hela huset av 25x180 furu för 336 kr/kvadrat (3h)

12/4
Mats, Jonas och Börje här och byggde, fick mycket gjort och kändes kanonbra! Duk på övervåningen klart (bara taket kvar nu), andra hålet i taket, skorsten över nock, Börje putsade brytarspetsarna på Grollen och nu startar den och går så kanonbra som den brukar (25h) Tack allihop!

10/4
Tog hål i taket med Leon (och Olle, ena dagen var Leon själv här, 13h)

9/4
Murade skorsten, grävde dike och städade med Leon (och Olle?, 20h)

7/4
Mins inte vad, troligen heldag (8h)

4/4
Olle och Leon här, murade skorsten, försökte få igång traktorn (andra gången i mitt liv jag varit med om att den inte startar, har stått över vintern utan bensin), samt bytte ut tillfälliga stolpar (20h)

31/3+1/4
Satte de första elementen till skortenarna, det mesta av tiden gick åt till att planera och mäta in (var tvungen att tänka om då skorsenarna bara blir 36x72 jämfört med ritningens 60x90 (7h).

30/3
Anna (iaf mestadels) har börjat rita upp elen (2h), var även uppe en sväng för att justera bjälklag (1h).

29/3
Hade besök av Peter Lind (Etanol.nu-kompis) som hjälper till med planering och beräkning av det mesta (ventilation, golvvärme, el mm). Satt uppe till efter tolv och planerade elen.

TACK SUPERMYCKET PETER!

28/3
Olle och Leon var här igen och rättade till sitt tidigare byggda bjälklag, kortlade, spikade panel (efterfäste med spikpistol) på framsidan samt städade.

24/3
Bytte tillfälliga stolpar mot permanenta, detta får räknas som 6h till misstagslistan. Jag bad snickarna som reste stommen att sätta tillfälliga stolpar då jag trodde att det skulle behövas utrymme för murningen av skorstenarna. När jag nu förstått hur det går till inser jag att det är enklare att sätta upp skorstenarna än de riktiga stolparna...

23/3
En sväng till Järna trä för att bestämma oss för innertaksmaterial (1h), ser ut att bli 14 mm golvbrädor vilket känns mycket bra och lyxigt utan att bli nämnvärt dyrare än råspont som är allternativet.

22/3
Killarna här i dag med, flyttade balk i hallen (misstag 2h), de var själva kvar och kortlade, spikade panel på västra tvärskeppet samt bjälklag för övre badrummet (10h, blälklaget blev lite tokigt så det får vi rätta till senare)

21/3
Fick i dag hjälp av två elever från skolan, de får 80 kr/timme och kommer trol inte behöva betala skatt eftersom de inte tjänar mer än 17 400 per år. Ska utvärdera efter några timmar och se om det lönar sig mot snickare.
Vi satte färdigt panelen på framsidan (öster, 15h) och började kortla mellanbjälklaget (3h). Anger tiden med en uppskattning av vad samma arbete skulle tagit för mig.

15/3
Står i Annas dagbok att hela familjen snickrade och städade, tror jag gjorde färdigt reglingen på västergaveln (6h? I skrivande stund april om en dryg timme)

14/3
Reglade invändigt för fönstren på västergaveln (8h gissar jag, minns att jag kände mig lite dålig och ägnade minst ett par timmar åt att rätta till det jag just gjort)

8/3
Bytte stolpen som Johan och jag satte dit förra söndagen (fel längd, misstag 1h). Satte balk över västerfönstrena (4h) och tillfällig dörr till källaren (2h inkl. ställningsrivning). Sågade upp reglar till västerfönstrena på övervåningen (2h)

7/3 lördag
Var uppe 3-4 timmar men kan inte minnas vad jag gjorde...

1/3 söndag
Heldag med hjälp av Johan, slutförde spikläkt (4h), bjälklag (6h), bytte en tillfällig pelare mot en permanent (2h) och satte upp duk på väggarna på södra sidans övervåning (3h). En mycket lyckad dag, tack Johan!

28/2
Slutförde norra sidans takregling och förberedde för att få hjälp av Johan, sågade upp bjälkar för övre bjälklaget mm.

26 feb torsdag
Har visst inte uppdaterat sedan den 1:a, tur att Anna också för dagbok...
I dag har jag bara varit uppe en timme, lasrade för reglar till norra sidans innertak och rev lite byggställning.
Ni som läser i kväll kan ju ringa och gratta Anna i morgon!

25/2
En heldag vilket jag inte haft på länge, slutförde massa smågrejer för att få färdigt för duk på södra sidans övervåning, lite spik som fattades här, en regel över fönstret där osv. Kändes skönt att avsluta massa saker och få helt klart för nästa moment.

23/2
Reglade för innertak på norra sidans övervåning (har snöat vilket hindrar arbetet med utv. spikläkt). Det blir snett tak som bara är 1,4 m vid långväggen (blir trol. garderober fram till ståhöjd) och fortsätter snett upp till 3 m där det blir ca 1 m rakt tak i nocken för att förenkla rördragning (ventilation) och få lite extra isolering.

21/2
Fortsatte med läkt (6h).

15/2
Fortsatte med spikläkt på västersidan utvändigt (6h), beräknade arbetet till 4 timmar men det blir nog snarare 4 dagar...

8/2 söndag
Jonas och Börje var här och satte duk på norra delen av bottenvåningen (totalt 16h manstimmar), Tack så mycket!

7/2
Fortsatte städa/flytta brädhögar. La ut golv på övervåningen (4h).

6/2
Städade två timmar.

söndag 1 februari
Vi har varit magsjuka (Anna och Ingrid) och dagens 1,25 timme blev därför allt för den här veckan. Slutförde fönstrena på norrsidan vilket gör att alla fönster nu är färdigreglade och började med den utvändiga spikläkt som jag inte kunnat göra färdigt pga att fönstrena inte varit reglade.

24/1 lördag
Reglade fönster norrsida 4,5 h.

19 tisdag
Reglde fönster 3 h, städade 1h.

nån gng mellan 13 och 19/1
Satte panel på ytterligare en fjärdedel (4h) och fick därmed slut på brädhögen som låg i vägen inne i huset.

13/1
Var uppe 3,5 timmar och han sätta panel på knappt en fjärdedel av framsidan.

11/1
Ingrid och jag städade lite inne i huset samt satte upp en första panelbräda på framsidan (2h). Har under julhelgen uppdaterat kostnadssidan (se länk ovan) så att det nu syns vad varje moment hitills har kostat.

10/1
Reglade ett fönster och satte spikläkt på hela framsidan (8h). Nu är det helt klart för att sätta panel på framsidan vilket blir nästa moment eftersom jag vill ha bort brädhögarna som är i vägen inne i huset. Har missbedömt tiden för spikläkt ordentligt, har fortfarande många timmar kvar så jag vet inte vad jag tänkte på när jag satte upp tidsplanen (se länk ovan).

6/1
Reglade fönster invändigt i västergaveln (utbyggnaden mot fältet)

4/1
Fäste upp spikläkt på vänstra halvan av framsidan (1,3h) i -10 grader.

3/1 2009
Annas farbror, kusiner och svåger var här och byggde hela dagen! Det gick riktigt bra och vi städade, fick upp allt gips på framsidan samt duk invändigt på nästan halva undervåningen. Vi var totalt fem stycken (samt fyra mammor och barn som stod för mat och fika, jobbigt ur könsperspektiv men men) vilket visade sig vara aldeles lagom! (20 på "byggdagen" i juli var ju lite för många). Vi hade tur med vädret då en mulen dag höjde temperaturen till iaf -5 grader, arbetade sammanlagt ca 30 manstimmar vilket ju motsvarar flera veckor i min nuvarande takt.

2/1
Var uppe och rättade till ett misstag med fönsterreglingen vilket tog ca en timme.

30/1
Satte gips färdigt på västersidan (nu är det alltså även snötätt) samt reglade färdigt fönster på södra halvan av huset som förberedelse för invändig duk som förhoppningsvis ska upp den tredje (6h).

14/12
Annas kusin Jonas var här och hjälpte mig med de stora skivorna på framsidan, har tagit dem själv tidigare men det är otroligt mycket trevligare att slippa de tunga lyften och ha gott sällskap. Vi fick upp fem skivor så nu är det bara sex småskivor kvar kring balkongdörren (skivorna är bara uppfästa så en del spikande återstår också). Tack Jonas!

12/12
Eftersom Ingrid vill vara och har rätt att vara på dagis trots att både jag och Anna är hemma kan jag jobba på huset de 3-4 timmarna. I dag var jag dock sjuk/lullig så av de två timmarna jag lyckades ägna åt huset gick en stor del till att stå och fundera samt leta efter verktyg. Fick iaf upp de sista skivorna åt väster så nu är tre sidor helt gipsade.

11/12
Vi var tröttare än jag trodde men nu när Gunnar varit med en vecka har vi vilat upp oss efter sjukdom, oro och förlossning (ja, han fortsätter att äta och sova). Jag var uppe 2,5 h i dag och fick upp lite gips och plast (för fönstren eftersom vi kommer vänta med dem tills ekonomin stabiliserat sig igen). Två trekanter kvar över badrumsfönstrena så är västra sidan helt gipsad. Har gjort en detaljtidsplanering fram till isolering som jag laggt upp och följer upp här.

2/12
Vårt andra barn (trol. Gunnar) föddes och det ska äntligen bli lite ordning på vardagen igen (vet att man brukar tänka tvärtom men för mig har det varit jobbigare att vara "ensamstående" pappa med sjuk fru än vad jag tror det blir att vara uppe på natten då och då). Gunnar kom (oplanerat) i sovrummet innan någon ambulans hann fram, allt gick bra och han verkar vara ett fullt friskt "mönsterbarn" som äter och sover.

1/12 mån
Ingrid somnade tidigt så jag var uppe på kvällen och reglade färdigt västerfönstrena för att kunna sätta gips utvändigt och satte gips färdigt på norrsidan av västra tvärskeppet. Nu saknas gips över de tre fönstrena på västergaveln (tvärskepets gavel, vardagsrumsfönstrena) samt kring balkongdörr.

28 fre
Den första snön kom och det var jobbigt att inse att "regntätt" inte också innebär "snötätt". Har varit VAB och sjuk sen i tisdags men börjar långsamt piggna till så jag var uppe 30 min och fick upp plast över västerfönstrena och en press över dem så att det inte snöar in heller.

16 sön
Anna och Ingrid var iväg på dans (för Ingrid och kusinen) så jag han sätta upp några gipsskivor till samt märka upp för fönstrena på västerväggen (tot 4h)..


lör 15/5
Ingrid hos mormor, förutom lite vedhantering för befintliga boendet hann jag flytta virke (1h), regla färdigt västergaveln (2h) och sätta upp två gipsskivor (1h).

lör 8/11
Eftrsom Anna är ordinerad vila kan jag bara bygga då Ingrid är hos mormor, i dag var det mellan 9 och 16 så jag han regla upp ny bärning för västra tvärskeppet (3h, blir nu 90x90-stolpar isf. lättreglar eftersom fönstren sitter bredvid varandra och vi inte vill ha en "vägg" som går in 30 cm mellan fönstren) samt bygga utbyggnadens södervägg (4h).

31 okt
Ingrid var hos mormor och Anna på sjukhus för att prova in blodtrycksmedicin, jag han bygga färdigt södra halvan av västra långväggen (4h).

29 okt
Meningen var ju att jag skulle kunna bygga hela höstlovet men det verkar som om Anna fått havandeskapsförgiftning även denna gång så byggandet får förståss komma i andra hand (ingen tycks veta vad havandeskapsförgiftning är men det höjer blodtrycket och mildras med mycket vila, Ingrid sattes igång två veckor för tidigt eftersom hon växte sämre mot slutet, risken är alltså att det blir något liknande den här gången).

I dag hade jag iaf barnvakt här ett par timmar då Anna behövde vila så jag han regla upp ett fönster och sätta spikläkt och panel på en halv halv långvägg (5h).

26-27 okt (tror jag det var)
Han bara komma ifrån ett par timmar vilket räckte till att sätta upp de två gipsskivor som tidigare hindrats av nedan nämnda ställning.

25 okt (kanske)
Rev ställningen på sydgaveln (2h).

18-19 okt
Emanuel var här och hjälpte till med gips och spikpanel, jag insåg att det är en jäkla skillnad att vara två. Min rygg var inte sämre efter arbetet vilket har varit vardag sedan tegelläggningen. Satte gips och spikläkt på halva västerväggen (14 h).

12 okt
Har pausat byggandet och fixat varmvattensystemet i bef. huset, ska bannemej läga upp en bild på det med för det är helt vansinnigt! I dag har jag iaf gipsat en halv långvägg så nu är mer än hälften gipsat (5 h). Och så var Mari här och oljade panel (5h).

29 sept.
"Efterfix" ca 4 h. Två av tre plåtar i övergången dalränna-pannor, en stump bärlekt, planering av västergaveländring mm.

28 sept
Florian (systerson 13 år) var här och vi satte spikläkt färdigt på norrgaveln och några gipsskivor på österväggen (4h). Spikade senare på kvällen färdigt panelen på södergaveln (4h).

Fre 27/9
Spikade panel på södergaveln frön nedre fönstrena upp till snedtaket (5h).

ons 25:e
Började spika panel på södergaveln (5h), kändes riktigt roligt då det går fort och väggen därmed är "färdig", ska på ett lager färg och fönstrena saknas men dock.

sön 21/9
Lagt färdigt allt tegel vilket känns mycket bra, har tre plåtar för övergång ränndalsplåt-tegel samt vindskivor och ett par hängrännor kvar men det får vänta tills jag gipsat och panelat de utsatta väggarna.

lör 20/9
Sågade färdigt rännorna och han börja med nocklösningen (45x95 som står på snedsågade ströläkt, alltså kommer den hålla sig torr och fin och den är bara spikad i ströläkten så det är helt vattentätt, känns som en ovanlig men mycket bra lösning, 9 h)

sön 14:e
Sågat tegel ca 8 h, och kommit halvvägs (två rännor av fyra klara).

lör 13 sept
Lagt ut alla pannor men det fattas ca 110 st. har förutom dessa nu "finliret" kvar med snedkapning vid "ränndalarna" och övergången från dalplåt till tegel kvar.

fre 12 sept
Fortsatt med takpannorna, nästan läktat färdigt sista taket (7h).

5 och 7 sept
6 + 3 timmar på taket, blir ca 1/4 tegel/dag exklusive snedkapning od. två timmar till att få el till byggcentralen inne i huset, skönt med bra spänning (kompressorn gick inte efter spänningsfallet genom 50 m skarvsladd).

1 sept
Telge energi fick in el i skåpet på andra försöket, första gången (29/8) knöt de elkabeln i linan vid vägen och drog i en annan lina vid huset (missade att det var ett elskåp emellan, där linan de försökte dra i var fastknuten), inte så förtroendeingivande...

30-31
Satte färdigt gips på norrgaveln och spikade upp den svåraste (högst upp) spikläkten (12h). La färdigt teglet på det första stora taket, la aldeles för mycket tid på att fundera ut en snygg lösning för hur vattnet från "dalplåten" skulle hamna direkt i lilla takets hängränna (som mindre begåvad civilingenjör föreslagit) men det slutade med att det (som på alla andra hus jag tittat på) rinner via takpannorna till nedre hängrännan.

29 aug
Min "byggeftermiddag gick åt till vedhantering för huset vi bor i, men jag han knacka två hål i lekamuren där elen från garaget ska in (ett för starkström och ett för svagström).

24 aug
Äntligen en hel byggdag igen, har blivit mer småpetande förutom grävningen som inte ger samma tillfredställelse över att saker händer. Har satt igen det som många trott var ett högt fönster på södergaveln (som jag lämnat för att kunna sägra in mig där uppe) och spikat spikläkt för panelen på nästan hela gaveln (7h måste det ha tagit, fattar inte hur det kan ta sån tid...). För att kunna spika läkt runt fönstrena på utsidan var jag även tvungen att regla upp färdigt på insidan (4h) så nu kan man skära upp gipset och sätta i fönstrena på södergaveln.

23 aug
Lagade det sönderblåsta gipset på norrgaveln och spikade spikregel på nedre halvan (7h, ska lägga byggställningen på den så att jag kan fortsätta med gips och spikläkt uppåt). Anna målade panel ca 4h medan Ingrid var hos mormor.

22 aug
Var föbi hos elektrikern (Vårdinge el, verkar superbra!) och fick ett mätarskåp för knappa 1000-lappen eftersom Telge Energi skruvat hål i det för antenn utan att fråga förre ägaren om lov, han/hon fick ett nytt skåp och detta blev över till mig. Ska ju måla det gult (finns bara vita, grå och röda) så jag kan likabra laga hålen också. Satte upp det på eftermiddagen så nu ska det godkännas av elektrikern innan Telge kopplar på el (men ingen grå antenn tack!).

12 aug
Satte rännkrokar och hängrännor samt la ut lite tegel på kvällen (3h), har ca hälften kvar.

5 aug
Mormor Mari var här och målade 4-5 timmar, vet att jag krattade väg men kan inte komma på vad jag mer gjorde...

4, 7 och 9 aug
Hyrde en 2,5-tons grävmaskin och grävde ner elkabel från tomtgräns till garaget (40 m, en dag), flyttade byggvägen till vår riktiga tillfartsväg, hyvlade av dikesrenarna på vår befintliga väg och jämnade ut planen på norrsidan av huset som ska bli gräsmatta. Tack till Tälls maskin i Vagnhärad som (med all rätt) litade på att jag bara använde grävskopan tre dagar och dessutom bara tog betalt för 2,5!

3 aug
Satte gips på förmiddagen, rännkrokar em och kväll (9)

fredag 1 augusti
Han spika dit en läkt på taket innan åskan skrämde ner mig och jag övergick till att sätta upp balkskor för takryggarna... eller vad de nu heter, iaf skönt att det fanns ett tätt tak och innejobb när himlen öppnade sig.

30-31/7
Fixade med pappersarbete (3h) och bockade rännkrokar. Satte upp en ränna som test och det blev riktigt bra (4h).

29/7
Eftersläntrande gäster var här och vi la ut tegel på tre av taken, går hyfsat fort och ser riktigt bra ut (8h)

28/7
Spikade läkt på balkongtaket och "rännan" ut mot stora taket för att se hur det blir med plåtar od (hans inte med i fredags, 5h)

27/7
La papp på balkongtaket (6h)

26/7
Kollade av läget och plockade undan lite verktyg på morgonen, låg sen vid stranden hela dagen.

fredag 25/7
Byggdag med ca 50 inbjudna varav 20 dök upp (plus ett tiotal barn). De morgonpigga fick börja med att snickra färdigt taket över balkongen vilket dock fick avbrytas på pappstadiet när jag insåg att vi inte skulle hinna få ut läkt för teglet som skulle komma med kranbil kl.14.00. Teglet kom, tre-fyra stycket spikade läkt för brinnande livet och han med nöd och näppe få färdigt ett tak innan resten fyllt det förra med tegelbuntar. Efter ett par mycket intensiva timmar i gassande sol var de fem pallarna iaf utspridda och vi kunde fortsätta i ett trevligare tempo med bl.a. gips runt huset. De som inte ville springa på taket målade upp en god trave panel och alla vindskivor. För att vara ett första försök och på experimentstadiet får dagen anses lyckad. Jag hade själv iof hjärtat i halsgropen under 3-4 timmar men jag hoppas att gästerna han vila lite emelannåt och inte låg till sängs hela nästkommande dag.

STORT TACK TILL ALLA DELTAGANDE FÖR EN MYCKET BRA 30-ÅRSPRESENT!!!

24/7
Han färdigt halva taket plus en bit på andra halvan, hade ju tänkt vara klar med pappen...

23/7
Reste takstolarna vilket var ordentligt besvärligt att göra själv. Påbörjade råsponten och hann ca 1 m innan det var läggdags (10h). Grattis till syster Linnéa! (på fredag är det min tur, då ska det bli bygga av med drygt 20 gäster!)

22/7
Var på Järna trä drygt två timmar och handlade upp bortåt 100.000 skulle jag tro (tegel och hängrännor mm). Byggde sen småväggar under takutsticken (går ej efter råsponten) och påbörjade takstolarna över balkongen. Grattis på fördelsedagen till syster Paulina!

21/7
Familjedag på kolmården

20/7
Satt dit takstolstassar på tvärskeppet, sista masoniten på plats (6 h).

19/7
Fått upp "inne"-takstolarna (en kvar över balkongen) samt börjat på masoniten (10 h).

18/7
Äntligen fått upp stolparna och hammarband (10 h varav 4 h åt felkonstruktion).

17/7
Börjat med stolparna för balkongen och taket över balkongen. Mycket svårt och omständligt att vara ensam då man måste kolla av vattenpasset på ett ställe och spika på ett annat (stolparna står fristående 180 cm från husväggen).

Semester på Gotland med påföljande förkylning.

8/7
Satt dit de två sista takstorlstassarna på långsidan samt reglat upp för balkongdörr och fönster (10h).

5/7
Mormor var här och målde (4h), jag var inte med men Ingid och jag städade någon timme på eftermiddagen.

29/6
Fortsatt upp till nockbalken (8h) och är iaf nöjd själv, ska höra med konstuktören vad han tycker.

28/6
Mormor var här igen och oljade ännu en god trave panel (6h). Vi provmålade också och kom fram till en blandning på 50% vitt och ocragul som vi är helt nöjda med. Jag började på framsidegaveln med en balk över dörren (4h). Ska bygga mig uppåt via balkongdörr till nockbalken, vet inte hur men det får ge sig på vägen...

27/6
Rev div. byggställningar och satte upp en ny tillfällig stolpe för nockbalken åt öster (8h).

26/6
Gjöt plintarna i egenbyggda formar av råspont (8h).

22/6
Grävde igen kulverten samt nya gropar för plintarna till balkong och förstukvist (6h).

15-16/6
Byggt färdigt kulverten mellan garage och huset, hade bokat en grävmaskin men är glad att jag avbokade den eftersom det bara tog ca 4 h att gräva. Sågade sen spår i restbitar från grundbygget och får på så sätt en mycket välisolerad kulvert helt gratis (6h).

7-8/6
Mormor, Anna och Ingrid har målat en hel del panel (8h) medan jag reglat färdigt norrgaveln (3h).

sön 1/6
Byggt upp sidorna på nederfönstren och ett fönster uppe (2h) samt fortsatt med regling av norrgaveln där jag kommit halvvägs (4h)

lör 31/6
Byggde vidare på södergavel (horisontella gipsskarvar och fönster, 4h) men övergick till att regla upp norrgaveln eftersom jag inte hade virke till sidorna på fönstren hemma (mestadels ställningsbygge, tot 2h).

26/5
Nu börjar vårt liv återgå till det normala och huset har kommit upp sig på prioriteringslistan. I lördags la vi plywood över källaren så att det blivit lite mer barnsäkert (2h) och vi har börjat med konstruktionen av föntrena (3h, ska bli vinklade fönstersmygar så det blir lite trix, men det ser ut att fuka).

28/4
I stort sett färdig med gipset på södergaveln men har inte mycket tid till bygget eftersom det är ordentligt mycket efterarbete efter pappas bortgång.

7-18/4
Pappa "farfar" blev sjuk (lunginfektion som ledde till blodförgiftning) p.g.a. cancer i lungorna och gick bort den 13/4 vilket gjort att arbetet i princip legat nere. Nu den 19 och 20 har jag och Paulina dock fått upp det mesta gipset på gaveln åt söder vilket känns väldigt bra eftersom den är svårast och mest utsatt för regn. Vi kommer som det nu ser ut hur som helst att bo kvar i mina föräldrars hus tills vårt hus blir klart. Det är nu precis ett år sedan vi bestämde oss för att flytta ihop med pappa och bygga vårt drömhus. När jag ser tillbaka på det har det mestadels varit kul, murningen var det som blev ordentligt tradigt i slutänden men nu när vi börjat spika har det blivit ordentligt roligt.

5 och 6/4
Snickarna kom och vi byggde färdigt det "lilla" taket mot väster (visade sig bli rätt stort).

Helgerna fram till 5/4
Har satt upp pressäningar på väggarna och taken som inte är klara samt skruvat fast reglar, bjälklag och takåsar ordentligt vilket bara gjordes temporärt av snickarna. Böjade regla upp södergaveln.

t.o.m. 29/3
Byggandet har legat helt nere, fick tillbaka bilen så småningom och har köpt ny dator, livet börjar återgå till det normala.

Lördag 8/3
Snickarna hann lägga klart de stora taken innan de åkte till nästa jobb, resten får vi klara själva. I torsdags kväll hade vi inbrott av någon som tog min dator och vår bil så jag kan inte uppdatera sidan ordentligt. Det var också droppen för att vi skulle inse att vi behöver bromsa ner tempot lite så nu ska jag sätta fast taket ordentligt och sen ska byggandet få stå stilla tills vi hunnit med allt runt omkring som kommit lite på efterkälke för att uttrycka det milt. Någon som hittar en Fujitsu/Siemens Amilo pro utan laddare på blocket ed så säg till för vår sista bildbakup var från september :-(

Sön
Gjorde färdigt och satte upp taktassar till stora taket

Lör
Tog en behövlig byggarpaus till förmån för familjelivet som annars kommit lite i andrahand på sista tiden, det regnade hela dagen.

>

Fre
La upp nockbalken för västra tvärskeppet och satte upp 16 av 20 takåsbalkar på husets långsida/stora tak.

Tors
La upp nockbalkarna för huvudnocken, satte väggreglar för västra tvärskeppet, kapade väggreglarna på rätt höjd och fällde in hammarband där det behövdes. De flesta takåsarna ligger centrerade över väggreglar så där behövs inget hammarband.

Ons
La färdigt mellanbjälklaget och förberedde stolpar för nockbalkarna (24h).

Tis
Snickarna fortsatte med västerväggen utom tvärskeppet och han börja med mellanbjälklaget innan de vid lunchtid gav upp för att det regnade för mycket. (15h)

Mån
Tobias och Mattias var här hela dagen, reste upp österväggens reglar och la limträbalkarna för mellanbjälklaget på plats (22h).

Sön
Snyggade till och la ut duk runt huset för att man inte ska fastna om man råkar kliva utanför, ett lerhav blir det nog ändå (6h).

Lör
Sågade upp och borrade ut de flesta av taktassarna, har lagt ner tot 5 h på dem.

Fre
En grävare var här och fyllde igen det sista kring huset så att det blir smidiagare med stomresningen (4h). Känns bättre och bättre att vi sköt på regelresningen särskilt som det blåst 10 m/s här under natten och dagen. Känns också bra att inte hetsa igenom det utan ta saker i en bra ordning och göra undan sånt man skjutit på tidigare. Var och provsågade ännu en taktass men på en bänksåg vilket gick mycket bättre.

Tis
Städada kring och i huset (2h) och provsågade en taktass med bandsåg med dåligt resultat (2h inkl resa)

Ons
Tobias tog ledigt eftersom jag inte kunde vara med på eftermiddagen. Det var tänkt att vi skulle jobba tor-lör i stället men kombinationen av att Tobias vill vänta in sin snickarkollega Mattias och att jag måste skaffa fram (tillverka om det går) taktassar innan stomresningen gör att snickarhjälpen tar paus till på måndag. Känns jobbigt men är egentligen klokt så att takresningen för hoppningsvis inte behöver pausa senare. Än så länge är det ju lätt att täcka :-)

Tis
Gjorde färdigt källarbjälklaget och nästan färdigt syllen. Att det tog hela dagen beror främst på min egenkonstruerade "trapp"-lösning som krävdes för att få den utvändiga panelen att gå i liv mellan lecamurarna, tvärskeppet på stödmuren och den övre betongplattan. Känns jobbigt att det går så långsamt även med snickarhjälp, hoppas det går snabbare med själva stomresningen även om den också inehåller sina speciallösningar...

Mån 18/2
Tobias (snickare) var här och jämnade av och spikade nästan hela källarbjälklaget. Det behövdes rätt mycket kilar och justeringar för att få det avjämnat vilket jag inte trodde skulle behövas. Är inte lika glad över mitt hobby-laservattenpass längre. Det skulle vara två snickare men den första veckan ser Tobias ut att bli ensam, jag hjälper till på förmiddagarna då Ingrid (på dagisets begäran, eftersom hon just börjat trivas där) är på dagis och då jag får barnvakt av mormor m.fl. på eftermiddagarna. (12h)

Sön
Lagt ut syll och kapat till (och jackat ur) alla balkar för källarbjälklaget (10h).

Fre 15/2
Fick leverans av allt stommaterial utom limträ och lättreglar som var restat och komer på måndag.

Tis + torsd
Murat färdigt stödmuren (4h), finputsat och förberett för syllen (1h).

Fre 8/2 + lö
Murat upp halva stödmuren, 4 lager (6h)

Lör och Sön
Gjutit sulan (8h, eftersom jag fått blanda en dryg halv kubik i cementblandaren), tagit hem leca och suttit med beställingen av stommen.

1/2 Fre
Trodde jag ja! Har nu kommit på att det som jag trodde skulle vara plintar för tvärskeppens gavlar bättre blir uppmurade stöd så det blir visst ytterligare en del gjutning och murning. Dock känns det fortfarande bra att själva väggarna i huset är klara. Har i dag hämtat 10 säckar cement och ett lass betongsand samt grävt ett 4 m * 50 cm och 70 cm djupt dike som jag ska gjuta en sula och mura upp stöd till ovan nämda vägg ifrån. Har också definitivt spikat stomresningen till att börja den 18/2 vilket känns mycket bra. Har även beställt lättreglar och limträbalkar eftersom dessa har två veckors leveranstid.

 

tis 29
Murat färdigt innerväggarna, väldigt skönt att såga sista stenen (för hand, rätt jobbigt i längden), tvätta ur blandaren för sista gången och lägga dit den allra sista stenen. Det kommer iof mer murning när det blir växthus senare men det ska jag allt göra på sommaren! Tur med vädret har vi haft, det milda vädret nu (som alla andra svär över) väger upp den regniga hösten.

sön 27
Murade innerväggar, hälften till näst sista varver och hälften har två varv kvar. Fick hjälp av en vän att lyfta dit lecabalken över dörren och kunde mura färdigt sista hörnet av ytterväggen vilket känns mycket skönt! (Totalt ca 9 manstimmar) Tack Bram!

lör 26
Kunde äntligen jobba med lite energi eftersom jag i stort sett är frisk. Murade innerväggar upp till 5:e lagret och yttervägg över fönstret (7h). Tobias (snickare som ska hjälpa till med stomresningen) var förbi och ville börja redan vecka 8, det vill ju vi med så det är bara att jobba på)

sön 21
Murade toafönstret i källaren (1h) och lite innervägg (1h, fortfarande sjuk)

19 och 20/1
Fortfarande febrig men städade och körde bort ett vedlass (1h, granar som stod där garagplattan är nu) samt all frigolit (2h) som varit utspridd sedan gjutformsbyggandet och körde till återvinningen (1h), det blev ca 3 m3 frigolitspill totalt. Har börjat jobba mån-fre nu, så arbetet får fortsätta med 2/3 av takten.

4-19/1
Bygget står still pga att hela familjen har feber, har lullat runt och städat lite när det varit möjligt. Tiden går väldigt långsamt och man undrar om vi nu när vi för en gång skull tagit i ordentligt med tiden ändå ska få stressa i slutänden. "Till ett visst arbete åtgår den tid man har avsatt för det"

Tors
Vaknade någelunda återställd och mycket nöjd med att vi inte skjutit på gjutningen eftersom det kommit en dryg decimeter snö under natten :-) Anna och jag har gått igenom offerter (2h) och bestämt med snickarna att vi ska resa stommen under 14-25 januari. EDIT: Ädrat till feb/mars eftersom familjen fått influensa, jag inte vill vara tidspressad hele tiden samt för att jag ev. ska hinna resa garaget först.

Ons
Gjutningen gick bra! Kom lite snö men inte för mycket. Det var tre killar här från Södertälje betong, en med en pumpbil (eftersom byggvägen ligger 2,5 m under köksplattan och garaget) och så två betongbilar. Förutom att de både började och slutade dagen med att köra fast så jag fick dra upp dem med grollen och att de beräknade betongen så att de blev tvungna att ta det sista ur pumpbilen med hink så gick det hela smärtfritt.

Tis 1/1-08
Sov (lite för-) länge och kom igång först vid nio. Började med avlopp och kallvatten (2h) samt fick köra en en hel del mer grus med skottkärra för att få underlaget jämt (2h). Fick sen hjälp av "farfar" med cellplasten (10h) och sen av syster Paulina med cellplast och armering som var klat vid halv två-tiden (13h). Småpysslade sedan till 02.30 så den här gången fick jag sova hela tre timmar innan jag gick upp och gjorde det sista kl 05.30 (avbröst av snö på natten).

Mån 31/12
Gjorde klart det lilla sista av kantelementen samt taket till pelletsförrådet och formen till balkarna över glugg och dörr till pelletsförråd och jordkällare (5h)

Sön
Byggde kantelementen klart så när som på det sista samt fininjusteringen (5h)

Lör 29/12
Gjorde klart väggarna i pelletsförådet ("ljusjobb", lutande golv och tak kvar, 4h) och fortsatte med kantelementen till köksplattan (4h, mörkerjobb pga hobbylasern. Dock går det -när det är mörkt- faktiskt mycket bättre att använda den än en "riktig" laser, tur att det är vinter :-)

Fre
Gjorde färdigt taket på jordkällaren på morgonen (2h), sen hjälpte pappa och syster med pojkvän till att köra upp två lass grus till köksplattan (5h). Det går mycket fortare och är mycket roligare när man är många, tack allihop! Började på kvällen att lägga ut kantelementen (2h).

Tors
Byggde pelletsförråd (sågade skivor till väggarna, 4h), gjorde konstruktionsritningar för plattan, handlade mm (3h).

Ons
Gjorde färdigt det sista av golvvärmen och la färdigt armeringen (4h)

Tis
Fixade kulverten och det mesta av golvvärmen i garaget (4h)

Mån (24/12)
Hackade fastfrusen jord under köksplattan (tills det ljusnade, eftersom jag använde lasern för att se höjden) och lade det andra lagret cellplast till garaget (3h)

Sön
La ner elrör i kulvertdike och spårade cellplastbitar till kulvertisolering (spillbitar S200 från kantelementen som annars skulle slängas). Emanuel var här och hjälpte till med första lagret cellplast samt att dra ut vatten- och golvvärmerören till garaget (10h)

Lör
Grävde kulvertdike och hackade fastfrusen jord som stack upp för högt under köksplattan.

Fre
Körde på tre lass grus till på köksplattan (handösta) och paddade den med en 450 kg padda.

Ons
Två Letter från granngården var här och med tanke på att baklastarens skick gjorde de ett bra jobb. De fick dock inte upp det sista gruset så det blir till att skotta...

Tis
Baklastaren gav återbud men kommer i morgon, detta gjorde att jag under Ingrids middagsvila han förbereda dräneringsdiket lite bättre (så att han kan lägga igen mer av det) och köra upp ännu ett lass sprängsten till köksplattan (2h).

Mån
Både Morfar och Farfar hjälpte till att lägga ner ventilationsrör och dräneringsrör från källarplattan (12h). Ventilationsrören är för in-luften och börjar på ca 50 cm djup för att vara 2 m under marken innan de går in i huset. Detta för att jorden ska värma luften vintertid och kyla den sommartid. Här en bra länk för att se hur det fungerar irl.

Sön
Kommit på att jag ska skriva tidsåtgång för varje moment så det gör jag i fortsättningen inom parenteser, räknar då "manstimmar".

Kört ett lass sprängsten (2h) och fått tag i en lastmaskin som kommer på tisdag. Har handjagat upp nerrasad jord ur det djupa (som mest 2 m) dräneringsdiket (5h) vilket gick över förväntan (det hade rasat ner stora högar från kanterna, inte kul att upptäcka). Gjort klart från huset och förbi det ställe som lastmaskinen kommer att behöva köra över. I morgon kommer Lasse och hjälper till med att singla dit dräneringsslang och ventilationsrör.

Lör
Lagt duk på övre plattan och kört dit sprängsten från byggvägen, tar sin tid att handplocka i kanterna på byggvägen men det ska ju ändå göras eftersom den så småningom ska bort (nu tar jag bara i kanterna så den blir snygg och rak). Har dock efter en dags jobb och magert resultat insett att jag nog behöver en lastmaskin till singlet trots allt...

Fre 14/12
Vad skönt att göra annat än murningen! Att gräva är iof hårt arbete men för varje spadtag man tar upp ur diket har man ett spadtag mindre kvar. Konkret och utan att man behöver tänka så mycket vilket är bra som omväxling. Har lagt rör och singel i "övre diket" och duk på "köksplattan" ("ljusjobb") samt byggt färdigt kantelementen till garaget (mörkerjobb eftersom min hobbylaser inte syns på dagen :-(

Beställde gjutning av de två återstående plattorna den 2/1 2008.

Tors
Grävde ur det sista ur övre dräneringsdiket och körde över det med traktorn (eftersom den "hamnat" mellan dikena :-), lite trix eftersom plankorna måste ligga still på frysta jordhögar och var väldigt hala). Tog bort vatten och is från presenningen över övre plattan, "köksplattan".

Ons
Hämtade PVC-fri dräneringsslang med Ingrid på dagen och la färdigt hälften av balkelementen till garaget på kvällen.

Tis
La dit första lagret i den sista innerväggen under Ingrids middagssömn.

Sön
Jobbade endast fm, murade innerväggar så att fyra av sex väggar bara har 3 lager kvar.

Lör
Sågade stenar och städade lite, vet inte vad som tog resten av dagen...

Tor
Tvättade och lämnade tillbaka grävskopan vilket tog hela förmiddagen, förbannade lera! Murat färdigt ytterväggarna utom över dörren och toafönstret. Murade även upp det sista bruket på lite innervägg. Nu är det ju i princip bara innerväggar kvar, och de är roliga eftersom de går så fort så att det syns att man gjort något.

Ons
Hyrde en minigrävare och hann gräva ett par timmer innan saker gick riktigt på tok. Körde fast i det återfyllde och kom bara djupare och djupare när jag försökte ta mig loss. Gick efter den gamle trogna Grollen som aldrig har krånglat förut men nu ville den inte (jag förstår den iof). Fick igång den efter en timme. Drog med möda och en granne (Tack Calle!) upp eländet men när den var uppe fick traktorn soppatorsk i ett dike (eftersom röret från tanken kom över ytan). Det hela tog bortot tre timmar och eftersom jag ville hinna färdig på en dag fortsatte jag sen gräva till kl. 3.

Fick iaf färdigt både för övre plattan och dräneringsdigen för båda plattorna så jag är nöjd.

Tis
Murade färdigt sista lagret på långsidorna. Åkte efter "halvstenar" att ha högst upp och la dit dem men det räckte inte riktigt.

Mån
En "ledig dag", Anna och Ingrid är på nån solig ö hela veckan så det är tänkt att jag ska få undan lite här hemma. Satt i telefon säkert halva dagen men det känndes bra att få undan mycket sådant (offerter, materialfrågor, fastighetsreglering telefonabonemang, elservice, konstruktionsfrågor mm. mm)

Sön
Murat det allra sista lagret på pelletsförråd och jordkällaren, mycket tid gick åt att fundera ut hur det ska ansluta till betongplattan och hur rören (pellets in, luft ut och avlopp) ska gå i pelletsförrådet. Tror dock att det blir rätt bra... lägger föresten upp även de ritningarna på "ritningar"- "konstruktionsritningar". Prövade också en "hobbylaser" som jag köpt på Clas Ohlsson för att slippa hyra en för 250 kr/dag. Den funkar med lite god vilja och överseende med plastdetaljerna :-)

Lör 1/12
Har murat upp två innerväggar till hälften och täppt till de sista gluggarna i ytterväggen utom över toafönstret. Var och handlade glasblock till toafönstret och ett par rader överst i källarhallen och verkstan. Försöker torka upp leran under den övre plattan med en luftavfuktare men utan större framgång, blir troligen tvungen att skrapa bort ett lager lera och fylla upp lite extra men plattan har bara 1,3*8 m bärande yta så det är inte hela världen.

En vän var här och tittade på leråkrarna runt huset för att hälpa oss att planera trädgården, Tack Hasse!

Sön
Grävde vidare på dräneringen till garaget och gjorde diken i leran för den övre plattan så att det kan torka upp. Krattade på grannens väg.

Lör
Tog det lungt, täckte alla murar med plast, byggde skydd för övre plattan eftersom det inte går att lägga den på lervälling. Hackade bort de värsta kokorna på grannens väg.

Fre 23/11
Vår trogne grävare var här och skapade ett lerhav kring huset och på grannens tillfartsväg. Vi fick dock också igenfyllt så långt det var möjligt :-) Ingride mormor och morfar var med vilket var tur för annars hade vi nog inte hunnit färdigt, Tack igen och igen!

Tis
Lasse var här och fick i sin ensamhet mura färdigt de sista kvadratmetrarna medan Ingrid och jag var och köpte skivor till att separera singel och jord vid igenfyllningen på fredag.

Mån
Putsade norrsidan på pelletsförådet, murade mellan skorstensstödet och husväggen samt började med isoleringen medan Ingrid sov sin middagssömn.

Sön
Putsade färdig den sista väggen på husdelen, förberedde för isoleringen som ska sitta utanför lecan (snedskar cellplastkanten).

Lör
Nu har äntligen snöeländet smält bort och stenarna tinat upp. Murade upp det sista av pelletsförådet, Anna hjälpte till att putsa halva österväggen,

Fre 16/11
Har blivit varmare men är fortfarande för kallt för att mura, satt i telefon en stor del av dagen, gjorde ritningar för övergång till vägg över källarn och började gräva dräneringsdiket för garaget.

Sön
Borrade och yxade upp ventilationshålet, ställde in de tolv lecastenarna som är kvar i växthuset, började snedsåga frigolitkanten runt plattan för att ev. vatten ska rinna ut från plattan. Fortsatte att tycka synd om mig som inte fixade pelletsförådet och den sista putsningen i fredags, måste nu vänta på blidväder.

Lör
Eftersom det blivit kallt och 4 cm snö kan jag inte mura, ångrar bittert att jag inte passade på i fredags förmiddag för då hade jag trol. varit färdig nu. Var till vv-firman och köpte avloppsrör till rören genom pelletsbulken och jordledningarna till ventilationen. Satte dit avloppsrören och märkte ut hålet för inluften för ventilationen. Satt resten av tiden vid datorn och i telefon med en vän som är energirådgivare, Tack Peter!

Fre 9/11
Murade i princip färdigt tionde lagret som är det sista innan återfyllningen på torsdag, har bara lite kvar på pelletsförådet. Slammade färdigt långsidan och kortsidan (utom pelletsförådet) samt började på östra långsidan.

Tor
Lasse var här hela dagen och murade upp halva pelletsförådet och vi la puts på nästan hela västra långsidan. Det känns som vi kommer hinna färdigt med ytterväggarna fram till igenschaktning som är planerad till torsd. om en vecka.

Tis
Morfar Lasse var här och la puts utvändigt på tvättstugeväggen under köksplattan, jag grävde för pelletsförådet och göt sula för väggarna där. Ingrid var med Morfar.

Sön
Nästan klar med tionde lagret, hoppas att det iaf bara är en dag kvar för lager 11 och ett par dagar med förberedelse innan schaktare fyller igen, detta förutom pelletsförådet som vi hoppas att Lasse kommer och hjälper till med... Har börjat kolla upp alternativ till Isodrän för utvändigt fuktskydd eftersom det är oproportionerligt dyrt.

Lör
Murade (nästan) fram till lager 9, inser att jag inte hinner färdigt (ska vara 11 lager) i helgen vilket känns jobbigt.

Fre 2/11
Murade ett lager och fick ytterligare tre pall leca (för källare och bulkföråd)

Ons
Ingrid var hos kusin August på eftermiddagen så jag han mura upp till 6,5 lager. Bestämde oss för att lägga ut pelletsförådet brevid jordkällaren eftersom murningen av den gått så bra.

Sön
Murade de två sista stenarna i första jordkällarlagret och sen gick det fort t.o.m. femte lagret.

Lör
Kom hem vid 14, murade första lagret färdigt sånär som på två stenar, det tog lång tid eftersom stenarna måste anpassas till bergets form. Murade en längd på ytterväggarna till huset eftersom bruket höll på att bli gammalt.

Fre 26/10
Mormor var här igen och oljade lockläkten också, Tack mormor!
Grävde ur ner till berg för jordkällaren och började mura några stenar. Anna köpte med sig balkar till källardörrarna när hon ändå var i Järna och handlade. Åkte bort på kvällen.

Ons
Skickade in byggfelsförsäkringspapper för andra gången, hade missat att man skule bifoga bygglovshandlingarna. Kul detalj att vi förväntades ha försäkringen klar till byggsamrådet fast vi inte då fått bygglovshandlingarna :-)
Bestämde oss för att satsa ca 5 000 extra på liggande panel till huset i stället för stående med lock som vi redan fått levererat, detta efter att vi fått nytt billigare pris på det liggande, blir en extra frakt men i övrigt inga problem.

Sön
Ingrids mormor var här hela dagen och oljade all garagepanel tillsammans med Anna, allt ska oljas en gång och målas en gång innan det blir för kallt i växthuset.
Fortsatte med innerväggar och tyckte för första gången sedan byggstart att arbetet var rätt långtråkigt, detta avhjälptes effektivt av att Nils och Johanna kom med kaka för efter fikat gick arbetet som en dans igen! Tack så mycket!
KA kom också förbi för att besikta murningen och det blev godkänt ("syns att det är första gången du murar, en som kan gör det inte så nogrannt". Han föreslog en jordkällare i det som grävts ut för mycket under köksplattan. En mycket bra idé förutom att det innebär ytteligare jobb... men vi vill ju ha en jordkällare... och vi har ju tid på oss.

Lör
Mestadels murat innerväggar vilket känns jobbigare eftersom resultatet inte syns lika bra.

Fre 19/10
Hade byggsamråd och fick då veta att vi fått bygglov i måndags! Byggsamrådet gick bra, måste dock ha en försäkring för 10 000 som jag inte har någon nytta av... murade ett knappt varv på eftermiddagen

hann bara 1,5 lager (fram till 6,5). Tis 16/10
Ingrids morfar var här hela dagen och murade bl.a. upp stödet för skorstenen i köket, vi hann till första stenen på sjätte varvet yttervägg. 1 400 löpmeter panel (beräknar att det ska gå åt ca 1 500 löpmeter till hus och garage) levererades.

sön 14
Murade endast förmiddag, fram till 5,3 lager (det ska bli 11 totalt).

lör 13
Det är förvånansvärt att man fortsätter komma på nya enklare sätt fasten man redan funderat så mycket. För varje omgång bruk går varje sten snabbare att lägga. Murade fram till 4,75 lager.

fre 12
Fortsätter mura, hann ett varv vilket fortfarande känns för långsamt, takten ökar dock fortfarande, murbrukslådan t.ex. åtminstone halverar tiden för att lägga ut bruk. Det som tar längst tid är att passa in innerväggarna på rätt ställe (tänka, fundera ut lösningar, kapa stenar). murade fram till 2,5 lager.

ons
Fick tag på vår handläggare som ville ha in källarritningen ytterligare en gång (eftersom hon inte hittade den som jag lämnade till chefen för bygglovsenheten). Fick på torsdagen en tid för samråd, fre 19/10) vilket tyder på att ett bygglov är i antågande! (egentligen ska man nog få bygglov innan samådet bestämms, men kommunen verkar ju inte gilla oss. Nu tror vi på bygglov innan den 19:e iaf för annars blir det för konstigt...) Murade en sats bruk medan Ingrid sov middag.

mån-tis
Fortsätter med k-ritningar i dialog med vår konstruktör samt städar lite kring bygget och bygger en murbrukslåda. Ska beställa panel så att vi kan börja måla den. Anna måste bara bestämma vad det ska bli för färg...

fre-sön 5-7/10
Fick ihop totalt 1,5 varv mur, första stenen tog bortåt en halvtimme och sista ett par minuter. Har hopp om att det ska gå fortare men även i slutet dök det upp nya moment som t.ex. att få innerväggarna på rätt plats och i rätt höjd. Kringarbetet tar fortfarande längst tid, att få ihop blandaren, stativ för att spänna snören och tillverka en vinkelhake mm tog nog tillsammans en av de tre dagarna.

ons-tors
Tog en välförtjänt paus med bla hela torsdagen på badhuset (med Ingrid förståss).

Tis 2/10
Jobbade vidare med golvvärmen fram till strax efter 05 och fick en knapp timmes sömn innan betongkillarna väckte mig kl. 06.30, detta var mest kul och bara lite ansträngande tack vare de förträffliga stresshormonerna som är bra att ha ibland. De mycket duktiga killarna från Södertälje betong göt och slipade fram till eftermiddagen och plattan blev strålande fin! Jag han även med en extraplatta för skorstenen i köket som ska muras upp från samma nivå som källaren.

Mån 1/10
Tack vare Ingrids morfar (förste najjare) och farfar (lekkamrat) blir armeringen klar till kl. 16 då golvvärmen skulle komma. Men den kom inte. Det visade sig att den fastnat i Stockholm så "Supergrund" (som hittills gjort tre extra leveranser pga strul) fick beställa ut den med taxi. Den anlände kl. 19.

Sön 30/9
Äntligen fått klart vattnet och cellplasten och börjat med kantbalksarmeringen vilket går över förväntan! Skulle egentligen vara klar även med plattarmeringen så att jag kunde ägna hela måndagen åt golvvärmen. ser framför mig en tuff natt mot tisdag eftersom gjutkillarna kommer då...

Lör 29/9
Cellplastpusslet fortsätter att för lång tid, blev dock klar så när som på varmvattenledningarna som ska ligga mellan cellplastlagren.

Fre 28/9
Fortsatt med kallvattnet och fått stora problem med att pussla ihop de olika kvalitéerna av cellplast samtidigt som hålen för vatten och avlopp ska vara på rätt ställe.

Tors 27/9
Gjort färdig avloppet, börjat med kallvattendragning som jag lägger under cellplasten.

Ons 25/9
Har efter tre leveransförsök fått all cellplast och lagt ut kantbalkar och avlopp för källarplattan. Hoppas bli klara med den i helgen så att vi kan gjuta som planerat. Struntar numera i när bygglovet kommer, de har sagt att de har allt de behöver och jag har konstruktionsritningar för plattan så vi kör på.

Tom 18/9
Har bytt dator (till en med Windows Vista -ett digert misstag!) så uppdateringen ligger efter. Bygglovsenheten har alla uppgifter och sa för tre veckor sedan att allt är ok och bara att godkänna, de har dock ännu inte gjort det. Vi har därför tagit det lite långsamt vilket ha varit skönt men nu börjar det kännas som vi vill ha tak och väggar innan det blir allt för kallt så nu struntar vi i bygglovet så länge. Cellplast till grunden har kommit men fel dimensioner så det ska bytas på torsdag. Till helgen kommer vi börja lägga ut den (som isolering och gjutform). Gjutning ska enl. planen göras den 2/10. Mer kort och detaljer kommer inom kort.

17/8
Adress Södertälje kommuns bygglovsenhet:
Fick av kvalitetsansvarig höra att den nya handläggaren vill göra om planen för vårt område innan han godkänner att vi har 1,5 plan isf. 1 plan + vind, detta trots att de båda tidigare handläggarna samt alla grannar tycker det är ok att vi frångår planen just med detta. Börjar så smått inse att allt prat man hört om hur förbannat besvärliga bygglovsärenden kan vara stämmer in även på vårt bygge även om det i början av processen sas att det skulle ta tre veckor. De har tappat bort flera handlingar som vi lämnat in (även en av de sista som jag lämnade över disk för att vara säker på att de skulle hålla reda på) och de ändrar sig ofta om vilka kompletteringar som behöver göras och vad de kommer att tillåta. Tur att man har bra tålamod och försöker se saker positivt för annars hade vi nog gett upp vid det här laget.

Konstruktören har varit sjuk men ska få klart ritningarna innan 20/8.

9/8, torsdag
Träffade vår nya handläggare och gick igenom alla handlingar för bygglovet, hoppas nu att det löser sig ganska omgående så att vi kan fortsätta med själva grunden. Vi har nu bestämt oss för pellets och solvärme. Kommer att beställa grundelement från "supergrund" så fort k-ritningarna på huset blir klara.

7 augusti, tisdag
Träffade en arkitekt för att få konstruktionsritningar men mötet resulterade endast i att jag fick telefonnumret direkt till en statiker eftersom vi ju redan har alla arkitektritningar klara. Statikern gav positivt besked och tror han kan vara klar med konstruktionsritningar i början på nästa vecka. Känns bra allt ser ut att lösa sig på en vecka efter att man jagat en statiker månadsvis. Tipset är alltså att fråga arkitekterna om namn.

3 augusti, fredag
En bonde var här med sin traktor och flyttade lite massor. Ska träffa arkitekt för att få klart konstruktionsritningar på tisdag och sen kommer vår nya handläggare hit på torsdag. Har fått offert på "supergrunden", 68 000 inkl. golvvärme. Vi börjar luta åt pellets i stället för bergvärme.

27 juli fredag
Grävde bort det sprängda berget, fick ytterligare ett lass grus som denna gång kunde läggas direkt i gropen, lade dräneringsrör, slätade ut och "paddade" med en 450 kg padda. Grävde "färdigt" för garageplattan (har inte fått den utsatt ännu så jag hoppas att jag grävt på rätt ställe).

23 juli måndag
Sprängde bergknallarna med en "stenspräckare". Man borrar 40-60 cm och fyller med vatten, stoppar ner ett par hagelpatronliknande patroner och en tändmojäng. Sen tar man skydd och drar i ett snöre för att spränga. Fungerade mycket bra och jag fick bort allt berg jag önskade för 3 500 kr i stället för 20 000 som en sprängare skulle ha tagit.

20 juli fredag
Grävde för växthus, körde schakt, början på dränering samt garageplatta. Bergknallar som måste sprängas bort för att få ut avlopp och kunna öppna källardörr.

17 juli tisdag
Körde schaktmassor på förmiddagen och fick det understa grova lagret grus på eftermiddagen. Han precis ösa över det i gropen innan kl. 22 då grävskopan måste stängas av, endast lite skyffeljobb kvar.

16 juli måndag
Killen som gräver tog en välbehövlig båtutflykt i stället men Torbjörn har förstått vilken spak som gör vad nu så det går riktigt bra (Som Mattias (grävaren) sa: "Som i sandlådan fast den är lite större"). Gropen är färdig, lite väl kort mellan bergknallarna så vi vet inte om vi kommer att spränga. Byggandet av byggvägen gick över förväntan även om vi fick ändra benämningen "grus" till "sprängsten", allt utlagt och körbart innan lunch. Hoppas få hit en lastbil för flytt av massor samt singel till gropen i morgon. Fick veta att vår bygglovshandläggare tidigarelagt sin semester en vecka så nu är det inte så bråttom men nya bygghandlingar :-)

9-11 juli, mån-ons
Har haft en grävare här som grävt ut nästan hela grunden på sina tre avsatta dagar, har dock grävskopan kvar och kommer att gräva själva så mycket vi hinner. Ev. kommer Mattias (grävaren) gräva någon dag i helgen så vi räknar med att få gropen klar i nästa vecka. 100 ton bärmaterial till byggväg kommer att levereras måndag morgon.

5 juli
Fick veta att bygglovsenheten trol. schabblat bort våra ritningar men att den nya placeringen godkänns. Innebär att vi inte behöver avboka grävaren som kommer på måndag :-) Får förhoppningsvis bygglovet klart under veckan.

1 juli
Skickade in ny placering av huset

28 juni
Fick avslag pga placeringen 10 m från elledning när det i planen föreskrivs 15. Går nu på plan B med huset utom utbyggnaden utanför "kryssat område". Läget blir sämre på så sätt att huset med innergård trycks upp mot berg/skog och att vi kanske inte kan ha källare eller bara kan ha liten källare. Läget lär vi vänja oss vid, får ta bort lite mer träd. Källare vill vi ha i alla fall för ventilationsfläktar och helst tvättstuga så kanske blir det till att spränga...

16 juni
Skickat in måttsatt planlösning till handläggaren.

7 juni
Skickat brev med ytterligare förklaringar om varför vi bör få bygga nära den snart nedgrävda elledningen men chefshandläggaren föreslår nämnden avslag eftersom hon inte kan veta att ledningen med säkerhet kommer att grävas ner. Nämnden samanträder den 28, har skickat "lobb"-brev till alla ledamöter där jag förklarar vår situation. Håller nu tummarna för ett positivt besked!

3 juni
Ritat om köket och flyttat toan för att få genomgångskök, vi är nu helt nöjda med planlösningen, inget kan göras bättre! Lite osäkra på var kakelugnen ska stå men det blir en senare fråga.

24 maj
Fick veta att nya placeringen inte heller är helt omtyckt, hoppas dock att de tänker över saken en gång till till på fredag då jag ska ringa igen. Elledningen som vi vill lägga huset nära ska grävas ner om fem år så det känns jobbigt att behöva klämma upp huset mot skogen bara för att se den grävas ner under de första åren vi bor i huset. Har
Ritar vidare i Sketchup vilket är mycket roligt, ladda hem programmet och kolla på huset i 3D!

19 maj
Håller på att lära oss Google sketchUp för att slippa mm-pappret. Läser på om grunder och VVS varje natt på Byggahus.se.

fre 18 maj
Fått in den första offerten på grävningen.

torsd 17 maj
Lämnat in ny placering lite längre från ledningen men fortfarande "för nära" skrivit ett brev om varför vi bör få bygga så nära ledningen.

torsd 10 maj
Fick veta att huset är ok, men placeringen måste ändras. Vi har avsiktligt lagt huset för nära en kraftledning eftersom denna ändå ska grävas ner om fem år. Bygglovshandläggaren har fått detta bekräftat från Telge energi. Skickat ut ett 20-tal offerter på grävningen.

fre 28 april
Lämnade in bygglovshandlingar, telefonerandet börjar lugna ner sig.

april i sin helhet
Bestämde oss för att köpa tomt och bygga hus.
Ägnar i snitt 1-2 timmar om dagen i telefon åt att undersöka elservice, VA-anslutningspunkter, bygglovsinfo, fastighetsreglering med granne, var berg finns under leran på tomten mm.